dissabte, d’octubre 28, 2006

Espeleo pel garraf

[28 i 29 d'octubre]

El dissabte fem una sortida inicial a fer proves amb els diferentes aparells utilitzats en espeleologia: dressler, puny, crol, aixi com de les diferents tecniques de progressió, descens, pas de nusos, canvis de sentit..

El lloc escollit, la zona d'escalada de Can Roca a Castelldefels, es una zona interessant, fa temps que no passava per alla i crec que serà hora de tornar-hi proximament, que hi han algunes vies que fan bona pinta.

La jornada ha estat molt divertida, sobretot quan en alguna situació algun company quedava bloquejat en posicions incomodes, moment en que t'entra un cert estres, i has de remuntar de nou per poder superar la instalació de la paret.

El diumenge ens dirigim al massis del Garraf.. aquest massis calcari esta més foradat que un formatge de gruyere, segons m'han comentat hi han documentats més de 200 avencs, alguns de certa profunditat. Des de fa poc pots veure pel parc natural tot de cartells que informen de la presencia d'aquestes formacions geologiques, segons es veu a un ciutadà se li va caure a l'avenc del Llamp el seu gos (s'ha de dir que veient el forat de l'avenc, se n'ha de tenir ganes de caure) i va muntar un ciri que deu n'hi do, fins i tot algun politic es veu que va aprofitar per fotre canya des de l'oposició indignat de l'existencia dels forats i demanant que fossin tapats !! increible !!

Cartell que pots trobar per tot el parc indicant la presencia d'avencs

Be, ja relatiu als avencs que hem visitat:

  • Avenc Emili Sabater: -40 m [topo]. Aquest avenc consisteix en un gran pou que baixa, a continuació es pot seguir per unes gateres (galeries estretes), pero com que el dia es llarg decidim no entrar més endins (s'ha de dir que hi ha un pas conegut com el tap de xampany, on un ja es pot imaginar perque es diu aixi).

Entrada de l'avenc


L'avenc des del fons del pou

  • Avenc d'en Passant: -34 m [topo]. Aquest avenc ja te més gracia, una vertical més gran i un petit pas pla per arribar a aquest segon pou. Com a curiositat remarcar, que el que semblava una guineu havia tingut un accident recentment com aixi ho demostraven les restes que hem trobat al fons.


A l'interior de l'avenc

Pujada fins el tram intermig, amb el passama muntat



Després d'aquesta matinal d'avencs, fem un dinar al passeig de pic de matell i una conversa amena sobre situacions viscudes a l'interior de cavitats, un dels veterans van estar 5 dies a l'interior d'una cavitat en espera de rescat al quedarse sense sistema d'iluminació, pero tambe s'ha de dir que eren altres temps, ... en que els dispositius de socors no eren els d'avui en dia.

+info: Topografies dels avencs del garraf. [link]